EKONOMİNİN BÜROKRATLARI İZMİR ESNAFI İLE BULUŞTU

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu’yu ziyaret etti. Ziyarette çok sayıda oda başkanı da hazır bulundu. İESOB’yi ziyaret eden TBMM heyetinde ise, komisyon başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyıldız ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Sert, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan yer aldı.

Çözüm ürettiler

TBMM heyetinin ziyaretinden büyük memnunluk duyduğunu belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, komisyonun yaptığı çalışmalarla esnaf sanatkarların pek çok sorununun giderilmesine önemli katkılar koyduğuna işaret etti.

Komisyon çalışmalarını yakından takip ettiklerini bildiren Mutlu, ‘İzmir esnaf teşkilatı adına özverili çalışmalarda bulunarak kesimimizin pek çok sıkıntısına çare üretilmesine katkı koyan komisyon üyelerine teşekkür ediyorum. Esnaf sanatkarların sorunlarına vakıf olan ve partiler üstü çalışma anlayışı ile başarılı çalışmalar yapan komisyon üyeleri bize önemli kazanımlar sağlamıştır. Pek çok sıkıntımıza çözüm üretilmiştir. Bugün burada komisyon üyelerini daha yakından tanımak, sorunlarımızı ilk elden samimi bir şekilde ifade etmek imkanı bulduk.  Komisyon üyelerinin arasındaki uyumu, konularımıza olan hakimiyetlerini görünce içimiz rahatladı. Bu güzel diyalog ile çözülemeyecek hiç  bir sorunun bulunmadığına inanıyoruz’ dedi.

Sorunlar

İzmir Birliği’nin İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük Birliği olduğunu da hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, ‘Ankara esnaf teşkilatı üye sayısı açısından bizden sonra geliyor. Birliğimize bağlı 129 meslek odasının çatısı altında 350 bin esnaf ve sanatkarımız bulunuyor’ diye konuştu.

Kesimin sorunları ve İzmir Birliği’nin çözüm önerilerini içeren dosyayı milletvekillerine ileten Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:  ‘Komisyon üyesi arkadaşlarımızın ilgisine ve alakasına bir kez daha teşekkür ediyorum. Çok sorunumuzu gündeme getirdiniz, çözüm yoluna katkı koydunuz. Bu vesileyle teşekkür ederken mevcut bazı sorunlara da değinmek istiyorum.

Sosyal Güvenlik Destekleme Primi’ni kaldırdığınız için teşekkür ediyorum. SGDP esnaf sanatkarların boynunda bir yüktü. Adaletsizce çalışan üyelerimizin  emekli maaşlarının yüzde 15’i kesiliyordu. Bizim esnaf teşkilatımızda boynumuzda bir yüktü. Maaşlarımızın yüzde 15’i kesintiye uğruyordu. Bundan dolayı büyük bir teşekkürü hakkediyorsunuz. Ancak sosyal güvenlik alanında bazı sorunlar yaşıyoruz. Sosyal Güvenliği tek bir çatı altında topladık ancak burada bir eşitsizlik var. Sigortalı çalışan adam 7 bin 200 iş gününde, üyelerimiz ise  9 bin iş gününde emekli oluyor.

Perakende yasası yıllardır çıkarılmıyordu. Katkınız için çok teşekkür ediyorum. Ancak derdimize derman olmadı. Esnaf teşkilatına da sanatkara AVM’lerde yer verilmesini öngören bir madde var ancak üyelerimizin döviz üzerinden kira ödenen  buralarda yer alma şansı yok..Açılış kapanış saatlerini Valilik düzenler deniyor ama buna rağmen açılış kapanış saatleri henüz düzenlenemedi. Hepsi sabah 7’den gece saat 00.00’a kadar açık. Onlara herhangi bir kısıtlama yok. İzmir’in 4 girişi var, 4 girişini de büyük mağazalar kuşatmış.  Büyük mağazalar olmasın demiyoruz. Ancak şehir içlerinden ziyade şehir dışına kurulmaları gerekiyor.

Dolayısıyla bu kanunun günün şartlarına göre yeniden revize edilmesine ihtiyaç var

KOSGEB destekleri ve yapılandırma imkanı  sıkıntıda olan üyelerimizi rahatlattı.. Yeni işe başlayan arkadaşlarımıza vergi muafiyeti ve AHİLİK fonu konularındaki katkılarınızı da memnuniyetle izledik.  Bütün bunlara  rağmen işlerimizde bir durgunluk var. Bir canlılık, bir hareketlilik yakalayamadık. Bu  canlılığı önümüzdeki süreç içerisinde sizlerin de desteği ile yakalayacağımızı düşünüyoruz. Mesela yeni işyeri açanlara verilen imkanlar için 29 yaş sınırı koyuldu. 30 yaşında bir işyeri açanlar yararlanamıyor.  29 yaşında ya da daha küçük biri işyeri açarsa 3 yıllık vergi muafiyetinden yararlanıyor. Yaş sınırının kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bunların yanısıra, 5362 sayılı kanunun revize edilmesi, Belediyeler ruhsatları verirken o bölgelerde meslek kuruluşlarının da söz sahibi olması ve kayıt dışı ile daha etkin mücadele konularında beklentilerimiz var’

Komisyon Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız her zaman esnafın yanında olduklarını belirterek, “Esnaf bizim ekonomimizin merkezi, kılcalıdır. Esnaf mahallemizin ve sosyal hayatımızın da emini, güveni ve teminatıdır. Bakışımız da bu yöndedir” diye konuştu.

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun