İESOB’DAN BİRLİK ÇAĞRISI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, birliğe bağlı oda başkanı yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterlerle bir araya gelerek 15 Temmuz gecesi düzenlenmeye çalışılan darbe girişimine karşı çıktı, milli irade ve demokrasi vurgusu yaptı.

15 Temmuz’un, Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda çok önemli bir köşe taşı, olduğunu söyleyen Mutlu ‘’Türkiye demokrasisi kesintiye uğratılmak istenmiş, milli iradeye ve demokrasiye darbe vurmak isteyenler; en büyük darbeyi milletten yemiştir. Türkiye'de demokrasinin, darbeye müsaade etmeyecek kadar kökleştiğinin ortaya çıkmıştır. Millet darbe heveslilerine karşı dimdik durmuş, sokaklara çıkmış, tankların önüne yatmış, demokrasiyi askıya almaya kalkışanların heveslerini kursaklarında bırakmıştır’’ dedi.

Esnaf odaları birliğinin konferans salonunda gerçekleşen ve tüm katılımcılarının bayraklarıyla geldiği toplantıda darbelerin ülkeyi ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda 40-50 yıl geriye götüren 12 Eylül 1980 askeri darbesine tanık olduğunu anımsatan Mutlu, “14 Temmuz'da, darbe girişiminden bir gün önce, hayatlarımız çok mu güllük gülistanlıktı? Elbette değildi. Fakat millet, günlük siyasi tartışmalara, çözülebilecek sorunlara, atlatılabilecek krizlere kızıp yorgan yakmamıştır. Milletin mesajını iyi anlamak gerekir. Millet Cumhuriyet demiştir. Huzur demiştir. Barış, birlik, umut demiştir. Millet sorunlarımız Meclis'te, müzakere yoluyla çözülsün demiştir. Hukuk sistemi bozulmasın, yargılamalar adil olsun, kurunun yanında yaş da yanmasın demiştir. 80 darbesinde olduğu gibi gencecik çocuklar darağacına gitmesin demiştir. Derin devlet, paralel devlet diye bir şey olmaz; bir tek devlet-bir tek millet vardır demiştir” diye konuştu.

Yaşananların ekonomide büyük bir darbe yaratmadığını da vurgulayan Mutlu, “Dolar-Euro bir gecede 2-3 katına çıkmadı. Borsa çakılmadı. Bankalar çalışıyor, kredi veriliyor, para akışı sürüyor. Hukuk sistemi işliyor, davalar görülüyor. Piyasalar çalışıyor, alacağımız alacak, borcumuz borç. Günü geldiğinde inşallah çekler senetler ödenecek, taksitler tamamlanacak, işler yürümeye devam edecektir. Belki eksiklik, belki aksaklık olur ama “Ticaret yaşamıdır” der atlatırız. Bugün az kazanırsak, yarın tamamlarız. Fakat sistem ayaktadır, sistem çalışıyor. Şimdi sakinleşme ve normalleşme zamanıdır” dedi.

İESOB olarak büyük bir aile olduklarına da dikkat çeken Mutlu, “Birliğimiz bünyesinde 129 odamız var. Onların yönetim denetim kurulu üyeleri 1.377 kişi. İşinin, dükkanının ya da direksiyonunun başında olan 108 bin 905 aktif esnafımız var. Toplamda emekli olan, kısa ya da uzun süreli ara verenleri saydığımızda 432 bin 507 üyemiz var. Bunları aileleri ve yanında çalışanlarıyla düşündüğünüzde, yuvarlık hesap İzmir'de 1 milyon kişilik bir camiayız. Yani her 4 kişiden biri bizim parçamız. İşte bu bir milyon kişilik camia, tarih boyunca her zaman devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Kavgadan, tartışmadan, çatışmadan uzak durmuştur. Bursa'da, Söğüt'te bir küçük beylik olan Osmanoğulları'nın Cihan İmparatorluğu olmasında Ahi teşkilatının destek olmasının; birlik ve bütünlüğü tercih etmesinin, huzura ve istikrara katkı koymasının etkisi vardır. Dün de böyleydi, bugün de böyle, bundan sonra da böyle olacaktır” diye konuştu.

Darbe girişi sonrası Türk bayraklarını işyerlerine asmaları konusunda esnafa çağrıda bulunduklarını ve kentin bayraklarla donatıldığını vurgulayan Mutlu, “Cümle alem görsün ki Türk esnaf ve sanatkarı milletin emanet silahını, millete doğrultanların karşısındadır. Milli birlik ve beraberliğe taraftır, Esnaf ve sanatkarlar devletinin yanındadır. Milli iradenin yanındadır. Cümle alem görsün ki esnaf ve sanatkar bizzat millettir, o yüzden de her zaman milletinden yanadır” dedi.

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun