Ahilik Haftası Aliağa ve Foça etkinlikleriyle sona erdi…

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ahilik Haftası kutlamalarını Aliağa ve Foça ilçelerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle tamamladı. Kutlamalar doğrultusunda İlçe kaymakamları ve belediye başkanları ziyaret edildi, sanayi sitelerinde esnaf sanatkarlara kahvaltı verildi. İlçe yöneticileriyle birlikte sanayi sitesi ve ilçe çarşılarındaki esnaf sanatkarlar da ziyaret edildi. Etkinlikler çerçevesinde meslek eğitimi alan öğrencilere Ahi felsefesinin önemli bir öğesi olan ‘Şed Kuşatma Töreni’, İzmirli oda bakanlarının da rol aldığı tiyatral gösteriyle sunuldu. Tiyatro gösterisini iki ilçenin belediye başkanlarının ve kaymakamlarının da ilgiyle izlediği gözlerden kaçmadı.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen etkinliklerin bu yıl 23-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildiği söyledi.

‘Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği’ doğrultusunda gerçekleştirilen etkinliklere esnaf sanatkarların yanı sıra halkın da büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Mutlu, ‘Bu bizi çok memnun etti. Çünkü bu etkinlikleri gerçekleştirmekteki temel amacımız, Ahi Felsefesi’ni topluma ve yeni nesile doğru aktarmaktı.’ diye konuştu.

Sanayi’de kahvaltı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Aliağa’da gerçekleştirdiği etkinliklere, ilçelerdeki esnaf teşkilatları da katkı verdi.

Program doğrultusunda Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz ile Belediye Başkan vekili Münir Nurettin Bayrav’ı makamında ziyaret eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ilçe yöneticilerine Ahilik İlkeleri hakkında bilgiler verdi, haftanın anısına birer hediye sundu.

Ziyaretlerde belediye başkanvekili Bayrav, çalışmalarında ilçe esnaf sanatkarını gözettiklerini söylerken, kaymakam Bayram Yılmaz, ‘Bugüne kadar çeşitli illerde görev yaptım ama böylesine zengin etkinliklerin yapıldığı bir Ahilik Haftası’na ilk kez şahit oluyorum. Sayın Mutlu’nun şahsında emeği geçenleri kutluyorum’ dedi.

Bayrav ve Yılmaz, Aliağa Sanayi Sitesi’nde düzenlenen kahvaltıya da katılarak esnaf sanatkarlarla ve yöneticileriyle bir araya geldi. İlçedeki üç esnaf kuruluşunun başkanlarının sunumuyla açılan kahvaltıya, İESOB Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı ile sivil toplum kuruluşlarının ve mesleki eğitim veren kurumların yöneticileri de katıldı.

İESOB Başkanı Mutlu daha sonra Vali yardımcısı Cengizhan Aksoy, kutlama komitesi temsilcileri ve ilçenin yöneticileriyle birlikte Aliağa Çarşısı’nı dolaşarak esnafa karanfil verdi, işyeri sahipleriyle sohbet etti.

Mutlu ve beraberindekiler daha sonra İzmirli oda başkanlarının da rol aldığı ‘Şed Kuşatma Töreni’ tiyatral gösterisi için Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’ne  geçti. Mutlu burada oyunu izlemeye gelen meslek eğitimi alan öğrencilere de seslenerek, Ahilik değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Oyundan sonra geçen yıl dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi ve izleyicilere Ahi Lokması ikram edildi.

Foça’da renkli etkinlikler

Ahilik Haftası kutlamaları Foça’da yapılan etkinliklerle sona erdi. İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Foça’da da esnaf yöneticilerini yalnız bırakmadı. Foça etkinliklerine Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral’ın da katılması gözlerden kaçmadı.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve  kutlama komitesi temsilcilerinin Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ı  ve İlçe kaymakamı Niyazi Ulugölge’yi ziyaretlerinin ardından Belediye Sosyal Tesisleri’nde esnaf sanatkarlara kahvaltıda verildi.

Belediye Başkanı Demirağ, Kaymakam Ulugölge ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile birlikte Foça Çarşısı’nı dolaşan Mutlu, ilçedeki esnaf sanatkarların sorunları hakkında bilgi aldı. Komite üyeleri ve Birlik yetkilileri, ilçe çarşısında Ahilik Haftası’nın  el broşürlerini ve Ahi Nasihatı kartlarını dağıtarak esnaf sanatkarları bilgilendirdi.

Çarşıyı gezen protokol heyetine Foça Folklor Derneği bir de sürpriz yaptı. Belediye önündeki meydanda günün Ahi temsilcilerine birbirinden güzel halk dansları gösterileri yapıldı. Tiyatro oyunu, öğrencilerin ödüllendirilmesi ve lokma dökümü Foça’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Aliağa ve Foça’da düzenlenen etkinliklerde esnaf sanatkarlara ve meslek eğitimi alan öğrencilere seslenen İESOB Başkanı Mutlu,  ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir’ diye konuştu.

Küçük işletmeler korunmalı

Etkinliklerde konuşan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise, ‘Son dönemde yöneticiler küçük işletmeleri vakti geçmiş, demode, artık tasfiye edilmesi gereken yapılar olarak görmektedir. Türkiye’de yasal bir düzenleme olmamasını fırsat bilen uluslar arası büyük işletmeler, paranın gücünü kullanarak küçük işletmeleri yok etmeye çalışmaktadır. Bu yapıda adil rekabet imkanı yoktur. Hafif sıkletle ağır sıklet güreşçinin müsabakası adil olabilir mi?

Oysa dünyanın geçirdiği krizler, küçük işletmelere istihdam, vergi, sosyal barış ve ticari yoğunluk açısından en az büyükler kadar ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Hükümetler konuya böyle bakmalı, Avrupa’da olduğu gibi yeni açılan işletmeye 3 yıl vergi istisnası, küçük işletmede çalışanlara sigorta desteği vermeli, uzun vadeli faizsiz kredi imkanları tanınmalıdır. Yerel yönetimler esnaf işletmelerine zabıtayla değil oda başkanıyla gitmeli, ceza ve vergi almayı düşünmek yerine, esnafa daha iyi, daha hızlı ve daha fazla nasıl hizmet edebileceğin düşünerek çalışmalıdır.’ diye konuştu.

Şeyh Edebali’nin Osman beye öğüdünü hatırlatan Susam, ‘Şeyh Edebali, “Ey oğul artık sen beysin. Öfke bize uysallık sana” demiştir. Ülkeyi yönetenler öfke taslamayacak. Huzursuzluk, gerginlik, kavga ortamından kaçınacak, tam tersine uysal olacak.’ diye konuştu.

Ayrıca sergilenen oyunların ardından, Aliağa ve Foça’da geçen yıl dereceye giren başarılı öğrenciler de oyunu izleyen protokol üyeleri tarafından ödüllendirildiler.

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun