Ahilik Haftası Dikili etkinlikleri ile tamamlandı.

Ahilik Haftası Dikili etkinlikleri ile tamamlandı.
Büyük coşkuyla kutlanan 35. Ahilik Haftası etkinlikleri, Dikili’ de gerçekleştirilen organizasyonlarla tamamlandı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdikleri etkinliklere Dikili Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Şoförler ve Otomobilciler Odası yöneticileri de büyük katkı koydu. İlçedeki esnaf temsilcilerinin katkıları organizasyonların renkli geçmesini sağladı.
Dikili’deki kutlamalar İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ile Birlik yöneticilerinin, ilçe Kaymakamı Ali Edip Budan ve belediye başkanı Adil Kırgöz’e yaptıkları makam ziyaretleri ile başladı. İESOB heyetine Dikili Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Levent Bağçıvan ile Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Doğan Çakır da eşlik etti. Ziyaretlerde Ahi ilkeleri ve hafta etkinlikleri hakkında bilgi veren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Budan ile Kırgöz’e Ahi Sancağı hediye etti.
Esnafla kahvaltı
Dikili Sanayi Sitesi’nde esnaf sanatkarlara verilen kahvaltıda, esnaf temsilcileri ile yerel yöneticiler bir araya geldi. Sanayi Sitesi’nde yaptığı konuşmada Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı hakkında bilgi veren İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "‘'Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği' doğrultusunda etkinlikler pek çok kurum ile işbirliği altında tertipleniyor. Etkinliklerimizle insanların, özellikle gençlerimizin ilgisini çekmeyi, bu şekilde Ahi Felsefesini topluma en iyi şekilde anlatmayı ve benimsetmeyi hedefliyoruz.
Teknoloji hangi sınırları zorlarsa zorlasın, insan olgusu var oldukça değişmesi mümkün olmayan değerler vardır. İşte Ahilik bu değerlerden biridir. Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öğütleyen bir esnaf geleneğidir. Kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygıyı, dayanışmayı öngörür. Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu'na değin devlet ve toplum yaşamına yön vermiş, devlet büyükleri yetiştirmiş, bugünkü meslek kuruluşlarının ve bazı devlet mekanizmalarının temelini oluşturmuşlardır. Ahilik, içinde bulunduğumuz çağda unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğidir" diye konuştu.
Kaymakam Ali Edip Budan, Dikili’de yeni olmasına rağmen esnaf kesiminden büyük yakınlık gördüğünü hatırlatarak, "Ahiliğin ana yapısına baktığımız zaman usta çırak ilişkisini temin eden eğitim rolünü, toplumsal dayanışmayı sağlayan sosyal boyutunu görüyoruz. Ahilik, esnaf sanatkarların toplumsal yaşamdaki etkinliğinin bir göstergesidir’ dedi.
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz de esnaf sanatkarlarla kahvaltıda buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, ilçeyi kalkındırmak adına yaptıkları çalışmalarda en büyük desteği esnaf sanatkarlardan gördüklerini söyledi.
Karnaval gibi kutlama
Kahvaltının ardından Dikili’de Ahi Karnavalı başladı. Atatürk Meydanı’nda kurulan sahnede Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Şeker Ağa rolü ile tanınan Yüksel Ünal ile Bizimkiler dizisinin Galip’i Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma Töreni’nin tiyatral sunumu yapıldı. Meydanda ayrıca eski –yeni mesleklerin sergilendiği Ahi Çarşısı kuruldu, Ahi balonları şişirildi, 2. Ahilik Yarışması’nda dereceye giren eserler sergilendi. Arzu edenler alana kurulan ‘Ahilik Haftası Hatırası’ dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Yıllarını mesleklerine adamış duayen esnaf sanatkarlara protokol üyeleri tarafından plaketleri sunuldu.
Sanayi Sitesi ve meydandaki etkinliklere Kaymakam Budan ve Belediye Başkanı Kırgöz’ün yanısıra, emniyet müdürü Mahmut Deniz, müftü Resul İncelik, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, milli eğitim müdürü Nuri Kiraz, kamu kurumları müdürleri, siyasi partilerin ilçe temsilcileri ve Bergama, Kınık, Poyracık ve İzmir’den katılan oda başkanları da katıldı.
Etkinlikleri takip eden protokol üyeleri, Başkan Mutlu ile birlikte çarşı esnaf sanatkarına ziyarette bulundu. Canlı heykel ekibi ile bandonun da eşlik ettiği ziyaretlerde esnaf sanatkarlara ve halka karanfil ve Ahi ilkelerini içeren dökümanlar dağıtıldı. Kortej yürüyüşünün ardından vatandaşlara Ahi Pilavı ikramında bulunuldu.

Ahilik Haftası Dikili etkinlikleri ile tamamlandı.

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun