Ahilik Haftası renkli etkinliklerle başladı

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen Ahilik Haftası zengin bir programla başladı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Ahilik, acımasız rekabetin hakim olduğu günümüzde unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğidir’ dedi.
13-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinilkler, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İESOB başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluştan oluşan Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından belirlendi.
Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk Sunma töreninin ardından İESOB yöneticileri ve kutlama komitesi üyeleri, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e makam ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretlerin ardından Birlik Plaza’da Şed Kuşatma töreni yapıldı. Birlik Plaza’da gerçekleştirilen törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir milletvekili Musavvat Dervişoğlu, İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Müftüsü Salih Sezik, esnaf odalarının bakanları, il müdürleri, STK başkan ve yöneticileri katıldı.
Ahi öğretilerini tanıtacağız
Ahilik için anlam taşıyan Şed Kuşatma töreninin sinevizyon gösterisi ile katılımcılara aktarılmasının ardından konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, etkinliklerle bin yıllık gelenekleri olan Ahi Öğretilerini topluma benimsetmeyi, genç nesile aktarmayı hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl etkinlikleri merkezde, Bayraklı’da ve Kiraz’da gerçekleştireceklerini belirten Mutlu, ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir esnaf geleneğidir. Dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alır. Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak, tüketiciye saygı göstermek demektir. Ahiler siftah yapınca müşterisini komşusuna yönlendirir, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olurlardı.’ şeklinde konuştu.
Ahi Evran Yılı
2021 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Ahi Evran Yılı’ olarak ilan edildiğini de hatırlatan Mutlu, ‘Ahi Evran’ı anma yılı ayrıca UNESCO tarafından da kutlama yıldönümü programına alınmış, böylece yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir.’ dedi.
COVİD 19 salgınından olumsuz yönde en fazla esnaf sanatkarların etkilendiğine de dikkat çeken Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Tedbirler nedeniyle üyelerimiz işsiz kaldı, kepenk indirdi, geçim sıkıntısına düştü. Onların sıkıntılarını minimum seviyeye düşürmek, zor süreçte daha fazla katkı koymak amacıyla çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. 2021 yılında Ahilik etkinliklerini kutlarken bu duygu ve düşünceleri taşıyor, aynı zamanda esnaf sanatkarların durumunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.’ diye konuştu.
Güzel günler gelecek
Prensiplerinin ‘Milleti yaşat ki devlet yaşasın’ olduğunu hatırlatan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, ‘Durup bir düşünmemiz ve kendi köklerimize, geçmişimize bakmamız, tüm dünyaya yeni bir sistem önerisinde bulunmamız gerekiyor. Kendimize ait yöntemlerle dünyayı olması gerektiği gibi yönetmiş milletin çocuklarıyız. Her esnafımızın talebini yerine getirmeye çalıştık. Kötü günler geride kaldı. Önümüzdeki günler daha güzel gelecek. Her birimiz işimizi en iyi şekilde yapmalıyız” dedi.
Ahiliğin çok farklı bir model içerdiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Ahilik dünyada eşine çok az rastlanır bir model. Ekonomiyi maddiyata değil, kültürel değerlere dayandırıyor. Esnafın refahı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temel önceliklerdendir. Çünkü esnaf toplumun harcıdır, harç zayıflarsa yapı çöker.’ ifadelerini kullandı.
Susam’dan çağrı
Mesleklerin çağın gereklerine adapte edilerek yaşatılabileceğini kaydeden İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam “Yok olmaya yüz tutmuş meslek yoktur. Bilim ve aklı kullanarak, iyi ahlakla sanat ve mesleği icra ederek belki şekil değiştirebilirsiniz ama yok olmazsınız. Esnaf odaları olarak yakınmak yerine çağı yakalayacak adımlarda destek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e söylüyorum, Halkın Bakkalı çok güzel bir isim. Bütün esnafımızın Halkın Bakkalı olabilmesi için destek verin. Tarım ve Orman Bakanlığı da mağazalar açıyor, onlar da bize destek olmalı. Aklı ve bilimi kullanarak bundan sonraki süreçte de çok güzel işler yapmalıyız” diye konuştu.
Ahilik kültürünün Anadolu’da çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu da, “Ahiler Anadolu’nun vatanlaşmasına, Osmanlı Devleti’nin kurulmasına en yüksek katkıyı verenlerdir. Ahlaklarıyla toplumun hem siyasi hem de ekonomik olarak ilerlemesine katkı sağlayanlardır. 850 sene önce başlayarak günümüze taşıdığınız geleneklerinizle sizler Türk toplumunun kahramanlarısınız. Topluma katkılarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen ağaç işçiliği ustası Ali Sabri İlkme’ye, Yılın Kalfası oto tamircisi Yakup Kaplan’a özel kıyafetleri giydirildi. Rahatsızlığı dolayısıyla törene katılamayan Yılın Çırağı kuaför Hamza Çalışkan’ın kıyafetleri ise ustasına verildi. Genç Ahiler Projesi Ödül Töreni gerçekleştirildi ve tören, basın ve fotoğraf yarışmasında dereceye giren eser sahiplerine protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
Fotoğrafların devamı için linke tıklayabilirsiniz.
Ahilik Haftası renkli etkinliklerle başladı

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun