İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'nin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) destekli Ebruli projesinde eğitimlerini tamamlayan 30 kursiyer düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Kursiyerlerin yeni hedefi ise KOSGEB desteğiyle kendi işlerini kurmak.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)'un hazırladığı ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından 'Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı' kapsamında desteklenen 'Ebruli' projesinde mezuniyet sevinci yaşandı. Geçen yıl Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi'nde başlayan eğitimle özellikle Asarlık bölgesindeki 30 ev hanımına ebru sanatı ve dikiş makinesi kullanımı öğretildi. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler, eğitim aldıkları okulda düzenlenen törenle sertifikalarına kavuştu. Törene İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu'nun yanı sıra, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Okul müdürü Levent Ertekin, projede görev alan öğretmenler ile İESOB yöneticileri ve Menemen'deki esnaf odalarının temsilcileri katıldı.
Kursiyerlerin de yakınlarıyla birlikte geldiği törende konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, kadınların hayata karşı dik durabilmesi için başlatılan bu projede sona gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. İESOB'un gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda birçok başarılı projeye imza attığının da altını çizen Mutlu, “Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde üretilen ürünlerden elde edilecek gelir ile Kadın Girişimci Merkezi’nin çalışmalarının sürdürülmesini amaçlıyoruz. Kursiyerlerimiz kırsal tanımı içinde yer alan Asarlık Beldesi’nden geliyor. Bu şekilde Menemen’de tarım dışı istihdam olanaklarının yaratılmasına katkıda bulunuyoruz” dedi.
Başkan Mutlu, Ebruli projesi ile 30 ev kadınının meslek öğrenerek, üretime katkı koymaya hazır hale geldiğini de vurguladı. Mutlu, 'Bu merkezde dikiş ve nakışı öğrenen, ebru sanatının tekstile uygulanması konusunda deneyim kazanan bayanların birbirinden güzel kravat, şal ve mendiller üretmeye başladığını görmekten büyük mutluluk duydum. Kursu bitiren kadınların bundan sonraki hedefi kendi işini kurmak olmalı. Artık belgeyi aldınız, evinizin duvarına asın oturun demiyoruz. Sakın böyle Bir şey düşünmeyin. Çünkü amacımız henüz bitmedi. KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerine katılın ve 27 bin lira hibe 70 bin lira uygun koşullu desteklerinden yararlanın. Siz o eğitimleri aldıktan sonra biz de size bulunduğunuz bölgede ailenize ekonomik destek olabilmeniz için katkı koymaya hazırız” diye konuştu. Bayanların mutlaka işgücüne kazandırılması gerektiğini de söyleyen Başkan Zekeriya Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun için gerekirse ben kapı kapı dolaşıp, sizin ürettiğiniz bu ürünleri satmaya adayım. Başta kaymakamlarımız olmak üzere, belediye başkanlarına, odalara, diğer meslek kuruluşlarına giderek 'bu ürünleri alın' derim. Eğer siz derseniz ki, biz kendi başımıza işyeri açamayız. O zaman biz sizinle birlikte bir üretim yapılacak atölye kurup, ticarethane olarak tüm girişimlerini de tamamlayıp orada sizinle çalışacağız.” Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de bu tür projelerin kolay yapılmadığına dikkat çekerek benzer çalışmaları her zaman desteklediklerini vurguladı. Şahin, “Kadınlar çalışırsa ülkemiz daha hızlı gelişir. Bir insanın kendi kazandığı parayı harcaması kadar güzel bir şey yok. Buradan sizlere sesleniyorum bu işi atölye kurarak; hem üretip, hem satarak devam ettirin” şeklinde konuştu. Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı ise İESOB'un her zaman Menemenlilere destek olduğunu söyledi. Hiçbir ayrım yapmadan herkese sahip çıkılması gerektiğini belirten Subaşı, kursa katılan kadınlara da teşekkür ederek onları kendi ayakları üzerinde görmekten mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.