Esnafın ‘Kart’ Zaferi…

Yüksek komisyon oranları ve ödeme süreleri nedeniyle uzun süredir tartışma konusu olan ‘Yemek Kartları’ sorunu çözülüyor. İESOB Başkanı Mutlu yemek kartları konusunda verdikleri uzun soluklu mücadelenin meyvelerini topladıklarını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile uzun süredir süren büyük bir haksızlığın önüne geçildiğini kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın taslak aşamasında İESOB’den görüş istediğini hatırlatarak, ‘Yayınlanan yönetmelikte düşüncelerimize ve beklentilerimize yer verilmesini memnuniyetle karşılıyoruz’ dedi.

Görüşlerimiz dikkate alındı

Yönetmeliğin lokantacı ve büfeci esnafı başta olmak üzere gıda işi ile uğraşan, gıda mamülü üreten ve satan tüm esnaf sanatkarları rahatlatacağını kaydeden İESOB Başkanı Mutlu, ‘Yönetmeliğin hazırlık aşamasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görüşümüzü istemişti. Biz de daha önce Birliğimizi ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkçi’ye ve İzmir’deki Esnaf Buluşması’nda Başbakanımız sayın Binali Yıldırım’a yazılı ve sözlü olarak ilettiğimiz görüşlerimizi bir kez daha Bakanlığa ilettik. 

Gelinen noktada yayınlanan yönetmelikte görüşlerimizin dikkate alındığını görüyoruz. Başta Başbakanımız Binali Yıldırım ve Bakanımız Bülent Tüfenkçi olmak üzere yönetmelikte emeği geçen herkese, ağır bir yükten kurtulan esnaf sanatkarlarımız adına teşekkür ediyoruz’ diye konuştu.

Tüketici ve esnafın lehine

Yeni yönetmeliğin tüketicilere olumlu yansıyacağını da savunan Mutlu, ‘Yemek fiyatları düşerken esnafın kar oranları ve iş hacmi  artacaktır. Esnafın kazancının artması ekonomik sirkülasyonun hızlanmasına da katkı verecektir.’ dedi. 

İzmir Birliği’nin yönetmelik taslak halinde iken sunduğu görüşlerde özellikle yüksek komisyon oranlarına ve ödeme sürelerine dikkat çekildiğini hatırlatan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:  ‘Ana hatları ile 3 konu üzerinde yoğunlaşmıştık. Esnafın en fazla zorlandığı konuların başında tahsilatlar geliyordu. Fatura kesim tarihinden itibaren kart şirketlerinin esnafa ödeme süreleri fiiliyatta 60 hatta 90 güne kadar uzayabiliyordu. Perakende yasasındaki, ‘Hızlı tüketim mallarının ödemesi 30 gün içinde yapılır’ hükmünü örnek göstererek, şirketlerin esnafa ödeme sürelerinin 30 günü geçmemesi gerektiğini vurgulamıştık.  Bu beklentimiz karşılanmıştır.

İşletmenin iş hacmine göre yüzde 8 hatta 12’lere kadar varan komisyon oranlarının artık dayanılmaz hale geldiğini ifade etmiştik. Yönetmelik ile komisyon oranının yüzde 6 olarak öngörülmesi bu sıkıntıyı büyük ölçüde giderecektir.

Yönetmeliğin yayınladığı tarihten en geç 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi düşünülüyordu. İESOB, zaten bugüne kadar geçen sürede gıda işindeki esnafın yeterince mağdur olduğuna dikkat çekerek yeni yönetmeliğin en kısa sürede yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtmişti. Netice itibarıyla yönetmeliğin 6 ay sonra, Kasım ayı itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklanmıştır. Bu şekilde gıda işindeki üyelerimizin yaralarının sarılması için olumlu bir adım atılmıştır.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun