İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteğiyle nitelikli işgücü yetiştirmek için proje başlattı. Gediz Üniversitesi’nin proje ortaklarından olduğu ve yaklaşık 765 bin lira maliyetli ‘İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi’ ile piyasanın ihtiyacı olan kalifiye elemanları yetiştirecek. 6 ay boyunca İESOB Eğitim Merkezi’nde ve proje ortağı meslek liselerinde eğitim alacak kursiyerler, önceden niyet belgeleri alınan işletmelerde işe yerleştirilerek istihdam edilecek.
İşsizlik değil mesleksizlik
İESOB Birlik Plaza’da gerçekleşen tanıtım toplantısında proje hakkında bilgi veren İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, işsizliğin Türkiye’nin en önemli sosyo-ekonomik sorunu olduğunu kaydetti. Mutlu, işsizliğin devam ettiğini yüksek düzeyini korumaya devam ettiğini belirterek, “İşsizlik sorununu büyüten en önemli etkenlerin başında kalifiye eleman yetersizliği, yani başka bir ifadeyle mesleksizlik sorunu gelmektedir. Mesleki eğitimin ekonomik yaşam içerisindeki öneminden hareketle İzmir Kalkınma Ajansı, Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı çerçevesinde proje çağrısında bulunmuş ve bu kapsamda İzmir işgücü piyasasının gereksinim duyduğu mesleklere yönelik mesleki eğitimin yenilikçi yaklaşımlar yoluyla güçlendirilmesini hedeflemiştir. Bu doğrultuda Birliğimiz İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi ile 13 Aralık 2013 tarihinde proje başvurusunu yapmış ve değerlendirmeler sonucu başarılı bulunmuştur” dedi.
En çok kaynakçıya ihtiyaç var
Meslekler belirlenirken İzmir İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarının dikkate alındığını ifade eden Başkan Zekeriya Mutlu, İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi ile en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer alan metal teknolojileri alanında (kaynakçı), Mobilya Teknolojileri alanında (döşemeci) ve geleceğin meslekleri arasında sayılan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında kalifiye eleman yetiştirilecek” dedi.
120 kişiye eğitim verilecek
İESOB’un hazırladığı 41 projenin başarılı olarak kabul edildiğini ve sözleşmelerin tamamlandığını kaydeden Mutlu, “Proje kapsamında metal teknolojileri alanında 40, mobilya teknolojileri alanında 40, yenilenebilir enerji teknolojileri alanında 40 olmak üzere toplam 120 kişiye piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilecektir. Eğitimler, İESOB Birlik Sarayı’nda kurulacak eğitim merkezinde ve altyapıları modernize edilecek proje ortağı meslek liselerindeki atölyelerde verilecektir” dedi.
Kursiyerler işe yerleştirilecek
Kursiyerlere verilecek eğitimlerin içeriği belirlenirken işletmelerin ihtiyaç duyduğu konuların dikkate alınacağını kaydeden Mutlu, “Proje süresince görev alacak eğitmenlere 2 ay boyunca uzmanlar tarafından eğitici eğitimi verilecek. Böylece öncelikle eğitimcilerin donanımlı hale gelmesi sağlanarak eğitimin kalitesi artırılacak. Proje kapsamında kursiyerlere 6 ay süreyle İESOB Eğitim Merkezi’nde ve proje ortağı meslek liselerinde eğitim verilecek. Eğitimlerin ardından kursiyerler daha önceden niyet belgeleri alınan işletmelerde işe yerleştirilecek. Kursiyerlerin seçimi ve işe yerleştirme sürecinde İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlarından da yararlanılacak” dedi
Proje esnaf için önemli
12 ay sürecek olan projenin toplam maliyetinin 764.320.80 TL olduğu ve 2015 Mayısı’na kadar devam edeceğini dile getiren Başkan Mutlu, “Proje esnaf teşkilatı açısından büyük önem taşıyor. Proje ile İESOB İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi’nin temelleri atılmış oldu” dedi.
Üniversiteler katkı sağlamalı
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İZKA desteğiyle hayata geçirilen ‘İESOB Nitelikli İşgücü Projesi’nin, kalifiye elaman yetiştirme konusunda İzmir’e ve Türkiye’ye katkı sağlayacağını belirterek, “Bu proje ortaklarından olduğumuz için onur duyuyoruz. Üniversiteler sadece eğitim ve öğretim veren yerler değil, ülkenin geleceğine yönelik istihdam yaratan kuruluşlar olmalıdır. Güçlerimizi birleştirip geleceğimize katkı koymak için buradayız. Bu kadar geniş tabanlı bir projenin bir ayağının üniversite olması çok doğru bir yaklaşımdır. Bu projeyle kalifiye eleman yetiştirmede büyük yol kat edilecek” dedi.
Güçlerimizi birleştirme zamanı
Rektör Çevik, “Güçlerin birleştirilme dönemi başladı. Ülkemizde bütün kurumlarla birlikte proje üretimini geliştirmemiz lazım. Şimdilik biraz zor gibi görünse de kısa süre içerisinde birçok payda güçlerini birleştirmelidir. Çünkü her kuruluşun üstün yanları var. Bu projeler başarılı olmak zorunda. Bizler çok iyi birer rol model olmayız. Böylelikle bizim başarımızı örnek alacak olan yeni nesiller, daha başarılı işler yapabilecekler. İZKA bu anlamda çok önemli bir adım attı. Hem enerji, hem kalifiye eleman yetiştirilmesi İzmir ve ülkemiz geleceği açısından çok önemli” diye konuştu.
KUTU
İZKA’dan büyük destek
İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban da, proje bütçesinin büyük bir kısmının İZKA tarafından karşılandığını belirterek, destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
KUTU
Proje Ortakları;
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü,
İzmir İŞKUR İl Müdürlüğü, Konak İŞKUR Hizmet Müdürlüğü,
Gediz Üniversitesi,
İzmir Marangozlar, Mobilyacılar ve Bilumum Ağaç İşleriyle Uğraşanlar Odası,
İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası,
İzmir Demirişleri Odası,
İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi,
Buca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi,
Bornova Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi.
Proje İştirakçileri;
LÖHER Asansör
Kutlu Enerji
Konfor Mobilya
Foto:
(Gönderilecek)