İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 2018 yılında ekonominin seyrinin enflasyonla mücadele perfomansına göre şekilleneceğini öne sürdü.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, 2017 yılını değerlendirdiği açıklamasında kurlarda daha çok artış yönünde görülen dalgalanmaların yılın ilk yarısında da devam etme olasılığının yüksek olduğunu öne sürerek, "2017 yılında yüksek seviyelerde gerçekleşen enflasyon oranları, yeni yılda da enflasyon-ücret-enflasyon sarmalına neden olabilir. Yüksek ve düşmesi zaman alacak gibi görünen enflasyon, kredi faizlerinin de yüksek düzeyde kalmasına neden olacaktır. 2018 yılında yaklaşık 170 milyar dolarlık vadesi gelecek olan dış borç ve 40 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi beklenen cari açık nedeniyle Türkiye’nin dış kaynağa ihtiyaç duyacağı düşünülmekte. Yüksek enflasyon yanında bu dış kaynak ihtiyacı da faizlerin düşürülmesini güçleştirecektir" dedi.
2018 yılında ekonominin performansının büyük ölçüde enflasyonla mücadelenin kazanılma derecesine göre şekilleneceğini ifade eden Mutlu, üyelerini özellikle yılın ilk yarısında yükselmesi beklenen kurlar nedeniyle döviz kredisinden uzak durulması konusunda uyardı. 2018 yılının ilk yarısında yaşanacak gelişmeleri iyi izlemek gerektiğinin altını çizen Mutlu, üyelerine uzun vadeli yatırımlar ve bunun finansmanı için yılın ilk yarısındaki gelişmelere bağlı olarak daha çok yılın ikinci yarısında harekete geçmelerini önerdi. Mutlu, "Enflasyonla mücadeleye toplumun her bireyinin katkı koyması gerekir. Kredi faizlerini üst seviyelerde tutan ve kur dalgalanmalarını körükleyen yüksek enflasyon üyelerimizin de aleyhine olmakta. Dolayısıyla esnaf sanatkarlarımızın da yeni yılda enflasyonun düşmesine destek vermeleri anlamlı olacaktır. 2018 yılı enflasyonla mücadele yılı olmalı" dedi.