İzmir Birliği’nden bilimsel çalışma…

Alkollü içki satışı sınırlaması esnafı üzdü…

Spot- İESOB’nin 212 bakkal ve büfe üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonucuna göre, alkollü içki satışındaki saat sınırlamasından kesimin yüzde 92’sinin olumsuz etkilendiği ortaya çıktı.

Alkollü içkilerin  satışına saat sınırlaması getirilmesi, perakende alkollü içki satışı yapan esnafı zor duruma soktu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin il çapında perakende içki satan 212 esnaf ile yaptığı anket çalışmasının sonuçları, her geçen gün güç kaybeden esnaf sanatkarların içki satışı sınırlamasıyla da yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

 

İzmir Birliği’nin 111 bakkal ve 101 büfeciyle anket çalışması gerçekleştirdiğini belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Elde ettiğimiz sonuçlar üzücü. Üyelerimizin zaten  AVM’lerin haksız rekabeti, yeterli finansman bulamama, ağır vergi yükü gibi sorunları bulunuyor. Bir de bu sorunlara ek olarak, özellikle bakkal ve büfeci esnafının en önemli satış kalemlerinden biri olan ‘Alkollü İçki Satışı’ 22:00’den sonra yasaklandı. Böylece esnaf sanatkarlarımızın faaliyet alanlarının ve iş hacimlerinin daralarak küçülmesine neden olan yeni  bir etken daha oluştu ’ dedi.

Mutlu, ‘İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf  sanatkarlarımızın  konu ile ilgili sorunlarına sahip çıkmak, yeni bir iklim belirlemek, çözüm önerileri sunmak ve İzmir özelinde konunun boyutlarına dikkat çekmek amacıyla anket çalışmasını gerçekleştirdik. Uygulama daha çok yeni, 9 Eylül’den itibaren yürürlükte. Ancak böyle olmasına  rağmen konunun ürkütücü boyutlara ulaştığını ve zaman kaybetmeden çözüm üretilmesi gereken bir sorun haline geldiğini gözlemliyoruz.’ diye konuştu.

Soruna toplumun tüm paydaşlarının sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Mutlu, ‘Bu sadece esnaf  sanatkarlar  ile onların meslek kuruluşlarının sorunu değildir. Sosyal yaşamda üyelerimiz ile ilgili farkındalığın arttırılması gerekiyor. Bugün hem ekonomik hem de sosyal boyutta çok önemli olan  bakkallarımız ve büfelerimiz yerine sokak aralarına süpermarketlerin açılması, mahallelerimizin ruhunu kaybetmesine, toplumsal hayattaki canlılığın ve samimiyetin yok olmasına neden oluyor.

Bu noktadan hareketle başta bakkal ve büfeci esnafımız olmak üzere esnaf ve sanatkarlarımızı ekonomik yapının dışına itecek, toplumu ekonomik ve sosyal boyutlarda zedeleyecek düzenlemeler yerine onları kucaklayan ve gelişmelerini sağlayacak düzenlemelere biran önce ihtiyaç duyulduğu çok açık olarak görülmektedir.’ şeklinde konuştu.

Mutlu yapılan anketin sonuçlarının Başbakanlığa, ilgili bakanlıklara, milletvekillerine ve Türkiye’deki diğer Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliklerine iletileceğini de sözlerine ekledi.
Yasanın içeriği.. (ayrı kutu)

11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanunlar İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile “4250 Sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu” sektöre pek çok değişiklik ve düzenleme getirdi.

Düzenlemelerin en dikkat çekici olanı ve kamuoyunda en çok tartışılan hükmü, alkollü İçkilerin perakende satışına saat sınırlaması getirilmesi. 9 Eylül’de uygulanmaya başlayan düzenleme, 22.00 - 06.00 saatleri arasında perakende içki satışını yasaklıyor.

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun