İzmir’de 36. Ahi Şenliği gerçekleştirildi

Ahilik Haftası, İzmir’de karnaval havasında kutlandı.  Tarihi bir anlam taşıyan İzmir İktisat Binası’nda gerçekleştirilen etkinlikler İESOB kurumsal sosyal medya hesaplarından ve bazı tv kuruluşlarından canlı yayınlandı.

Güne esnaf yöneticilerinden oluşan kortejin, canlı heykeller eşliğinde, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) binası olan Birlik Plaza’dan Cumhuriyet Meydanı’na geçmesi ile başlayan törenler, izleyenlerin ilgisi topladı. Meydandaki Atatürk Anıtı’na Çelen Koyan İESOB Başkanı Yalçın Ata, 36. Ahilik Haftası’nı İzmir’de renkli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi. 

İESOB Başkanı Yalçın Ata ve Birlik yöneticilerinin Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından, bando ve canlı heykeller eşliğinde esnaf yöneticilerinden oluşan kortej, Kemeraltı esnaf sanatkarlarına ve halka karanfil dağıttı. Kemeraltı girişinden İzmir İktisat Kongresi binasına kadar insanların büyük ilgisi ile ilerleyen kortejde, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da yer aldı. İktisat Kongresi Binası önünde halka Ahi Lokması ve kavurmalı Ahi Pilavı ikram edildi. Arzu eden vatandaşlar, bina girişine kurulan ‘Ahilik Haftası Hatırası’ dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Şeker Ağa’dan Ahi öğretileri…
İktisat Kongresi Binası’nda sergilenen Şed Kuşatma Töreni’nin tiyatral sunumu da, katılımcıların beğenisini topladı. Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Şeker Ağa rolü ile tanınan Yüksel Ünal ile Bizimkiler dizisinin Galip’i Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma Töreni’nin tiyatral sunumu izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

İzmir İktisat Kongresi Binası’ndaki etkinliklere İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İyi Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu da katılarak kısa birer konuşma yaptı.

Protokol konuşmalarının ardından, İzmir’de Yılın Ahisi olarak seçilen berber Muammer Zeybek’e,  İlin Kalfası kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz’ a ve İlin Çırağı görüntü ve ses sistemleri mesleğini icra eden Ömer Akman’a özel kıyafetleri giydirildi. Yılın Ahi, kalfa ve çırağına kıyafetlerini İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve İESOB Başkanı Yalçın Ata giydirdi. 

Ahi öğretileri..
Türk toplumunu Ahilik Felsefesi’ne sahip çıkmaya çağıran İESOB Başkanı Yalçın Ata, Ahilik ilkelerinin dürüstlüğü, bilimi ve eğitimi esas aldığını hatırlattı. 
Ahi Teşkilatları Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu'na değin devlet ve toplum yaşamına yön vererek,  bugünkü meslek kuruluşlarının temelini oluşturduğuna dikkat çeken Ata,  ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir esnaf geleneğidir. Kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygı göstermeyi, siftah yapınca müşterisini komşusuna yönlendirebilecek kadar dayanışmayı esas alır. Esnaf kesimi arasında ve toplumsal yaşamda yardımlaşmayı emreder.’ şeklinde konuştu.

Dünyada ilkler…
Etkinliklerle Ahi Öğretilerini topluma, özellikle yeni nesile tanıtmayı ve benimsetmeyi hedeflediklerini kaydeden İESOB Başkanı Ata sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ahilik, sadece esnaf sanatkârları bir araya getiren bir teşkilat değildir.  Teşkilatımız, Moğol istilasında Anadolu topraklarını savunmak üzere çok önemli görevler üstlenmiş, yine Ahi Teşkilatı bünyesinde dünyanın ilk kadın teşkilatı, Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum kurulmuştur. 
Dünyanın ilk esnaf ve kadın örgütünü kuran Ahilik  Felsefesini hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtma ve bu kültürün devamlılığını sağlama açısından hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Ahilik Felsefesi sadece belirli haftalar ve günlerle sığdırılamayacak kadar evrensel bir değerdir.
Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazlar ve kültürel yozlaşmanın içinden çıkabilmenin en temel ve etkin yolu; bundan yüz yıllar önce Anadolu’nun ortasında, Kırşehir’de kurulan Ahilik Felsefesi ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir. 
Kurtuluş mücadelesinde, küllerinden yeniden doğmuş bir milletin evlatları olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve herkesi Ahilik Felsefesine ve Kültürüne sahip çıkmaya davet ediyoruz.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun