İzmir’de Ahi Şenliği…

İzmir’de Ahi Şenliği…
Ahilik Haftası, İzmir’de karnaval havasında kutlandı. Konak Meydanı’nda halka açık ikramlar, şovlar ve renkli etkinlikler büyük beğeni topladı. Saat Kulesi çevresine kurulan ve eski –yeni mesleklerin sergilendiği Ahi Çarşısı, Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Şeker Ağa rolü ile tanınan Yüksel Ünal ile Bizimkiler dizisinin Galip’i Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma Töreni’nin tiyatral sunumu genci yaşlısıyla herkesin ilgisini topladı. Etkinlik boyunca vatandaşlara lokma, şerbet, macun ve pilav dağıtıldı. Çocuklara Ahi balonları şişirildi, Ahi Çarşısı’nın stantlarında çeşitli ikramlar yapıldı. Arzu edenler alana kurulan ‘Ahilik Haftası Hatırası’ dekoru önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kemeraltı tarihi gün yaşadı
Çelenk koyma töreni, İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretleri ile başlayan ilk gün programı renkli etkinliklerle devam etti.
Kemeraltı tarihi günlerinden birini yaşadı. Abacıoğlu Hanı’ndan Konak Meydanı’na düzenlenen kortej yürüyüşü ve esnaf ziyaretleri, İzmir protokolünün ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Kortej yürüyüşü Kemeraltı’nı dalgalandırdı, çarşıda karnaval havası yarattı. Bando ve canlı heykellerin öncülük ettiği korteje halktan da katılımlar oldu, çarşı esnafı alkışlarla destek verdi. Kortej yürüyüşüne katılan protokol üyeleri, meydanda Ahilik Çarşısı’nı da ziyaret etti. Meslek stantlarını ziyaret eden ve bilgi alan protokole çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Alanda en büyük ilgiyi, gönüllerin Şekerağa’sı Yüksel Ünal ile Galip’i Mehmet Gülerbaşlı’nın da rol aldığı Şed Kuşatma tiyatro gösterisi topladı. Ahilik Felsefesi’nin akıcı bir üslupla anlatıldığı tiyatro sunumunun ardından Yılın Ahi’si lokantacı İbrahim Çelik’e, Yılın Kalfası oto tamircisi Burhan Ceylaner’e ve Yılın Çırağı kuyumcu Tolga Aksoy’a protokol üyeleri tarafından özel kıyafetleri giydirildi.
Ahilik nedir
Törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, farkındalık yaratan etkinliklerle Ahilik Haftası’nda yaşadıkları coşkuyu İzmirlilerle paylaşmak istediklerini söyledi.
15 Eylül’de Dikili’de de etkinliklerin süreceğini hatırlatan Mutlu, ‘'Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği' doğrultusunda etkinlikler İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere pek çok kurum ile işbirliği altında tertipleniyor. Etkinliklerimizle insanların, özellikle gençlerimizin ilgisini çekmeyi, bu şekilde Ahi Felsefesini topluma en iyi şekilde anlatmayı ve benimsetmeyi hedefliyoruz.
Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öğütleyen bir esnaf geleneğidir. Kaliteli üretmeyi, tüketiciye saygıyı, dayanışmayı öngörür. Selçuklulardan Osmanlı İmparatorluğu'na değin devlet ve toplum yaşamına yön vermiş, devlet büyükleri yetiştirmiş, bugünkü meslek kuruluşlarının ve bazı devlet mekanizmalarının temelini oluşturmuşlardır. Ahilik, içinde bulunduğumuz çağda unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğidir" diye konuştu.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu’nun ardından söz alan İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Vali Vekili Hulusi Doğan katılımcıları selamlayarak, Ahilik Haftası ve esnaf sanatkarlar hakkında düşüncelerini dile getirdi. Törenler 2. Ahilik Yarışması’nda Haber ve Fotoğraf alanında dereceye giren eser sahipleri ile yarışmaya büyük emek veren jüri üyelerine plaketlerinin verilmesi ile sona erdi.
Kimler katıldı
Etkinlik ve törenlerde İzmirli esnaf sanatkarları Vali Vekili Hulusi Doğan, Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Milletvekili Musavvat Dervişoğlu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, EGEV Başkanı ve İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Umdular, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, Ticaret İl Müdürü Çağrı Ergünen ve Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin yalnız bırakmadılar.
Fotoğrafların Devamı İçin Linke Tıklayabilirsiniz.

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun