İzmirli esnafın Ahilik Coşkusu

Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri, bu yıl 23-28 Eylül tarihleri arasında, belirlenen program çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Haftanın ilk gününde Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan etkinlikler Büyükşehir Belediyesi ve Valilik ziyaretleri sonrası Çiğli’de devam etti.

Birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma ve kaynaşmayı temel alan insan odaklı esnaf anlayışı temalı etkinlikler vatandaşlar tarafından da beğeni topladı.

Bu yıl 26. düzenlenen ahilik haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konulması ve yılın ahisinin seçilmesi ile başladı. Ahilik geleneğinin bir parçası olan dayanışma ve paylaşma ilkesinin simgesi olarak gevrek dağıtımı sonrası törene geçildi.

Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası konuşan İzmir  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, tüm esnafın bayramını kutlayarak, Ahilik Felsefesi ile ilgili bilgiler verdi.

Ahilik Nedir ?

Yalın anlamıyla Ahi’nin ‘Kardeşim’ anlamına geldiğini belirten Mutlu, ‘Sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir.

Ahilik Felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir.  Ahi       Felsefesi, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da toplumlara sosyal, sanat ve mesleki alanlarda yön vermiştir.

Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak,  tüketiciye saygı demektir.

Ahilik, dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir.

Ahilik, yardımlaşma, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir.

Özetle Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir.

Devlet büyükleri yetiştirdi…

Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran’ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, ahlaki ve mesleki yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlamış,  devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.

Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının temelini oluşturan ahi örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır. Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı’ndan yetişmişlerdir. ‘diye konuştu.

Hafta etkinlikleriyle Ahi öğretilerini tanıtacaklarını kaydeden Zekeriya Mutlu, ‘İzmir Esnaf Teşkilatı ve komite üyesi kurum ve kuruluşlar, önümüzdeki hafta düzenlenecek etkinliklerle zengin bir kültür değerimiz olan Ahilik kurallarını, öğretilerini kamuoyuna tanıtmak, topluma, özellikle yeni nesile Ahi Evran ilkelerini benimsetmek hedefini gütmektedir. 

Etkinliklerimize tüm İzmirliler davetlidir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul etmektedir.’ dedi.

Birliğin Onursal Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da konuşmasında Ahilik geleneğinin 800 yıldır devam ettiğine dikkat çekti.

Almanya’nın ikili eğitim sisteminde Osmanlı sisteminden esinlendiğini savunan Susam, ‘Üreten toplum olmalıyız, üretime dayanan ekonomik sistemi benimsemeliyiz. Ahilik sistemi bilgi çağında faydalanılması gereken birikime sahiptir. Bugün serbest denilen düzende serbest rekabet yapılmıyor.  AVM'ler bizim fiyatlarımızın altında fiyatlarda satış yaparak  haksız rekabet yapıyorlar. Bu nedenle yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bu konuda birinci öncelik esnaftan yana tavır koymaktan geçer. Türkiye'nin makineleşmiş bir sisteme değil, Esnaf anlayışının bilgi ve akılla donatılmış haline ihtiyacı var." Şeklinde konuştu.

Törende Birlik Başkanı Mutlu, Yılın Ahisi seçilen Oto Tamircileri Odası üyesi Yakup Demirtaş’a özel kıyafetini giydirdi.  Törenin ardından yılın ahisinin de katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Valilik ziyaretler gerçekleştirildi.

Ziyaretlerin ardından Çiğlig’deki etkinliklerde ise bir ahilik geleneği olan ve günümüzdeki anlamı diploma töreni olan “Şed Kuşatma Töreni” gerçekleştirildi. İzmirli oda başkanlarının da rol aldığı tiyatral sunum vatandaşlar tarafından beğeni ile karşılandı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, ilçe kaymakamı Mustafa Arı, Birlik yöneticileri ve çok sayıda oda başkanı daha sonra  unutulmaya yüz tutmuş mesleklere ait stantlar gezerek Ahi Lokması’ndan tattılar. Çiğli’deki etkinlikler Birlik yöneticilerinin Metin Solak’ı ve Mustafa Arı’yı makamlarında ziyaret etmesiyle sonlandı.

Ahi öğretilerini tanıtacağız…

Ahilik Haftası Kutlama Programı (ayrı kutu)

1. GÜN (23 EYLÜL 2013 PAZARTESİ)
09.30 Çelenk koyma ve açılış konuşmaları

İlin  Ahisine özel kıyafetlerinin giydirilmesi
(Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Oda Başkanları, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin ve İlin Ahisi’nin katılımı ile)
Yer    : Cumhuriyet Meydanı

- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’ne makam ziyaretleri.

12.30 Şed Kuşatma Töreni

Kaybolmaya yüz tutmuş meslek stantlarının ziyareti, Ahi helvası ikramı, Çarşı esnafı ziyareti, Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.
Yer : Çiğli Kasaplar Meydanı
15.00 Çiğli Belediye Başkanı Ziyareti

15.15 Çiğli Kaymakamı Ziyareti

 

2. GÜN (25 EYLÜL 2013 ÇARŞAMBA)

09.00 Esnaf sanatkarlarla sabah kahvaltısı

Yer: Aliağa Sanayi Sitesi
(Aliağa Belediye Başkanı, Kaymakamı, Oda Başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcilerinin katılımı ile)

 

10.15 Aliağa Belediye Başkanı Ziyareti

10.30 Aliağa  Kaymakamı Ziyareti
10.45 Aliağa Çarşı esnafı ziyareti,

(Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.)

11.45 Şed Kuşatma Töreni- Lokma dökümü

         Yer: Aliağa TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi

 

3. GÜN (27 EYLÜL 2013 CUMA)

09.00 Foça Belediye Başkanı ziyareti
09.15 Foça Kaymakamı ziyareti
09.30 Esnaf sanatkarlarla kahvaltı

Yer: Belediye Sosyal Tesisleri
(Foça Kaymakamı, Belediye Başkanı, Foça Esnafı, Oda Başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri katılımı ile)

10.30 Foça Çarşısı esnaf ziyareti

(Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı)
11.30 Şed Kuşatma Töreni -Lokma dökümü

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun