Plakalarda sahte mühür basımını engellemek, teröre ve araç kaçakçılığına karşı mücadeleye destek vermek amacıyla İzmir’de plaka basımı yetkisi olan şoför odalarına plaka mühürleri törenle teslim edildi. Plaka basan şoför odaları hem üyeye hizmet verecek hem de toplumsal güvenliğin ve huzurun sağlanmasına katkı koyacak.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanvekili Fevzi Apaydın ile İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve İzmir Birliği’ne bağlı faaliyet gösteren 28 şoför odasının başkan ve yöneticileri katıldı. Törende İzmirli esnaf temsilcileri mühürlerini Apaydın ve Mutlu’nun ellerinden aldılar.
Sorunlar
Fevzi Apaydın’a esnafın belini büken sorunların çözümü konusunda verdiği katkılardan dolayı teşekkür eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik olarak son dönemde önemli adımlar atılmıştır. Araçlarını yenilemek isteyen şoför esnafının alacakları yeni araçların ÖTV’den muaf tutulması, kamu borçlarına yapılandırma imkanının getirilmesi, çalışan emekli esnafın maaşından yapılan SGDP kesintisinin kaldırılması, basit usulde çalışan esnafın 8 bin liraya kadar vergiden muaf tutulması gibi konularda Ankara’daki üst kuruluşlarımızın önemli katkıları olmuştur.’ dedi.
Esnaf sanatkarların beklentilerine de değinen Mutlu, ‘Taşımacı esnafımız yıkıcı rekabet ortamında çoğu kez düşük ücretle, hatta akaryakıt fiyatına taşıma yapmak zorunda kalmaktadırlar. Hava ve deniz taşımacılığı faaliyetinde bulunan büyük şirketlere tanınan akaryakıt imtiyazların esnafımıza da tanınması gerekiyor. Ayrıca 5378 sayılı kanun gereği esnafımızın araçlarına getirilen engelli rampası zorunluluğu konusunda yeni düzenlemeye gidilmelidir. Bir başka talebimiz sigorta poliçeleri konusunda. Ticari taşıtta seyahat eden vatandaşlarımızı, ticari taşıt sahibini ve esnafımızın sermayesini korumaya yönelik düzenlenen poliçelerin azami prim tutarlılarında iyileştirme yapılmasını ve istenen poliçelerin birleştirilerek, tek belgede toplanmasını talep ediyoruz.’ şeklinde konuştu.
Gezici eğitim aracı
İESOB’nin eğitim çalışmalarına ayrı bir özen verdiğinin de altını çizen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Eğitim çalışmalarını üyelerimizin ayağına götürecek, mobil eğitim çalışmaları yapacağız. Bunun için İESOB Gezici Eğitim Aracı Projesi hazırladık. İzmir Kalkınma Ajansı destekli 450 bin liralık projemizle kaynakçılık ile şoförlere yönelik eğitimler gerçekleştireceğiz.’
Sorumluluğu büyük
İzmir’e gelince kendini evinde hissettiğini söyleyen TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın ise, İESOB yönetiminin konulara ve sorunlara hakim olduğuna dikkat çekti.
İzmir Birliği yöneticilerinin taleplerine Ankara’dan destek vermeye çalıştıklarını hatırlatan Apaydın, ‘1985’de yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunun yönetmeliğinin 31. Maddesinde plakaların ve basılı evrakların basımı ve dağıtımı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na verilmiş durumda.
2011 yılına kadar plakalarda çift mühür vardı. Biri odamızın biri trafiğin mührü idi. Plakalardaki iki mühürün şoförler odalarınınki geçerli olacak şekilde teke indirilmesi için büyük mücadeleler verdik. Artık sadece odalarımız mühür basıyor. Gelişen zaman içinde APP (Sahte) plakalar çıktı. Mühürlü sahte plakalar hırsızlık, terör, gasp gibi yasadışı işlere destek veriyor. Şimdi olağanüstü halden dolayı kanun hükmünde kararname ile APP plakayı yasakladılar. Mühürlerinizde odanızın amblemi ile bir kod numarası bulunuyor. Hangi odanın hangi plakayı bastığı rahatlıkla tespit edilebilecek. Odalarımız hem üyesine hizmet veriyor hem de kamu görevi yapıyor, toplumsal huzurun ve güvenliğin korunmasına katkı koyuyor’ diye konuştu.